naar de inhoud
En

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je interesse! Er is een e-mailbericht verstuurd naar het opgegeven e-mailadres waarmee je jouw inschrijving kunt bevestigen.

Er is iets fout gegaan, probeer het later nog eens

Interview met Toine Jongbloets - directeur Orkest Koninklijke Luchtmacht

Wie is onze directeur? Wat houdt hem bezig, waar krijgt hij energie van en hoe vult hij zijn vrije tijd?

Wie: majoor Toine Jongbloets (51)
Functie: Directeur Orkest Koninklijke Luchtmacht
Sinds: september 2019
Thuisfront: echtgenote Pascalle, zoon Teun (19), dochter Roos (14), hond Dotje
Woonplaats: De Reeshof, Tilburg

Bezig Baasje?

“Ja, wat in m’n kop zit, zit niet in m’n kont; dat moet gebeuren. Doorpakken, het liefst dezelfde dag nog. Ondanks dat we het afgelopen jaar niet groots konden optreden, alleen in kleine ensembles, hebben we met zijn allen heel veel gedaan. Daardoor ontstond ook een enorm ‘wij zijn het orkest en staan ergens voor’-gevoel.

Samen gaven we de repetitieruimte een metamorfose: schilderen, doeken en lichten inhangen, tapijt leggen en een geheel nieuwe crewroom bouwen met kroeggevoel. Het is net of je 013 (concertgebouw in Tilburg, red.) inloopt. Ook het magazijn hebben we geoptimaliseerd en professioneler ingedeeld. De laad- en losruimte van de twee vrachtwagens wordt binnenkort daarheen verplaatst.

Verder heeft een aantal muzikanten alle bladmuziek van duizenden muziekstukken ingescand en daarmee gedigitaliseerd. Binnenkort treden we dus op met behulp van tablets. Tot voor kort werd de bladmuziek voor ieder optreden vanuit mappen gekopieerd en meegenomen. Dat kostte behoorlijk wat voorbereidingstijd, want elk instrument heeft zijn eigen bladmuziek. Ook al het film- en geluidsmateriaal hebben we geordend en er mooie clips met logo van gemaakt.

De PR voor het orkest kon beter. Samen met de Sectie Communicatie CLSK hebben we daarom een communicatieplan opgesteld. We hebben nu een website en zijn te vinden op YouTube, Facebook, Instagram en zelfs Spotify. Een aantal muzikanten van het orkest heeft enthousiast PR als neventaak op zich genomen.

Oh ja, de P-kant heb ik direct bij mijn aantreden aangepakt. Het orkest had al een poos geen vaste dirigent meer. Steeds werken met een gastdirigent kon echt niet, vond ik. Je moet het orkest zien als een Champions League-team, dan heb je een vaste trainer nodig. Dat werd één van onze vaste saxofonisten. Hij doet het fantastisch! Verder wist ik de technische dienst met een aantal personen uit te breiden. Die heb je echt nodig, zeker op tournee. Zij verzorgen de gehele logistiek en bouwen als het moet een gymzaal om tot concertzaal. Voorheen moesten we extra mensen inhuren.”

Klik hier om het hele interview te lezen.