naar de inhoud
En

Blijf op de hoogte

Bedankt voor je interesse! Er is een e-mailbericht verstuurd naar het opgegeven e-mailadres waarmee je jouw inschrijving kunt bevestigen.

Er is iets fout gegaan, probeer het later nog eens

Historie

Tambour-maitres van de drumfanfare

De Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht

Bij de oprichting van de Luchtmachtkapel in 1951 wordt tevens een Tamboerkops toegevoegd. Dit Tamboerkorps wordt telkens gevuld met dienstplichtige militairen die voor het bespelen van een instrument bij amateurverenigingen zijn opgeleid. Zowel de bezetting als het niveau waren in die tijd zeer wisselend. Toen in 1997 de opkomstplicht werd opgeschort werden er musici geworven van een hoger niveau. Na een proefspel en korte militaire opleiding konden deze zogenaamde BBT (Beroeps Bepaalde Tijd) militairen een aantal jaren deel uit maken van de Drumfanfare (sinds eind 80-er jaren de nieuwe naam van het Tamboerkorps) van de Koninklijke Luchtmacht. De uit 22 musici bestaande Drumfanfare kon door de compacte bezetting en beperkte technische ondersteuning erg flexibel worden ingezet. Naast de vele, zo’n 120 per jaar, ceremoniële diensten verzorgde de Drumfanfare een groot aantal concerten in buurt- verzorgings- en ouderenhuizen met een breed populair repertoire. Daarnaast werden er relatieconcerten op en rond de Vliegbases verzorgd waarmee deze bases de banden met de omliggende dorpen kon verbeteren. Het militaire muziekgezelschap verzorgde vanaf eind 90-er jaren, veel buitenlandse optredens. Zo werden zij ingezet bij de Ambassades van Hongarije, Roemenië, Denemarken en Letland. Speelden zij in Italië, Canada, Curaçao, Maleisië. En hebben zij ook in Bosnië en Herzegovina optredens verzorgd.

Natuurlijk maakte de Drumfanfare deel uit van de Kapel bij groot ceremonieel als Prinsjesdag, erewachten geloofsbrieven en aankomst en vertrek van diverse staatshoofden.

Bij de grote bezuinigingsronde binnen defensie in 2010 is besloten om het professionele deel van de Kapel, het Orkest van de Luchtmacht, in takt te houden. Dit betekende de opheffing van de Drumfanfare. De contracten van de musici werden ontbonden en de belangrijke ceremoniële taak van de Drumfanfare kwam nu voor een groot deel terecht bij het Orkest.

Adjudant: Theo de Vries, 1946-1961

Adjudant: Jan Eijkhout, 1961-1976

Adjudant: Rudy Böhmer, 1976-2006

Korporaal 1: Fred de Jong, 1986-1990

Korporaal 1: Herman van Teffelen, 1990-1994

Adjudant: Maarten Pijnenborg, 1994-2010